pinscher kutyaruhában

Kutyaruha – nem divatból

Újabb téma, amely sokakat megoszt, ezért ezt is érdemes körbejárni (a kutyacipőkről már írtam a múltkor). Talán felkapod te is a fejed: mi a csudának kutyaruha egy állatra, akinek bundája van, ami megvédi mindentől?

Állatorvosként sosem érdekelt, hogy milyen csecsebecséket lehet felaggatni, vagy hogyan lehet feldíszíteni, esetleg bohócot csinálni egy állatból. Sőt, eleinte üldöztem a színes kutyaruha-csodákat, a csillogó kabátkákat, a rózsaszín, szőrmedíszítéses, kapucnis pulóverkreálmányokat. Nyilvánvaló, ha egy szibériai husky boldog tulajdonosa vagy kis hazánkban, akkor még a legkeményebb télen is teljesen felesleges költség lenne a kutyaruha beszerzése. Azonban  vannak esetek, amikor a kutyaruhának mégis van létjogosultsága.

Nézzük először, milyen az ebek bundája, miért felesleges egy átlag csahosnak a plusz ruházat!

Két rétege van a szőrzetnek: egy alsó, puha, leginkább hőszigetelőnek mondható réteg, és egy külső, sprődebb, vízlepergető rész. Ez a bunda tökéletesen alakult arra a célra, hogy az időjárás viszontagságaitól megvédje négylábú barátodat. És most ne a csak a téli hidegre gondolj! Jó ez nyáron hőség ellen (gondolj csak a juhászok subájára, amit tűző napon is magukra terítenek – nem azért, mert megbomlott az eszük, hanem mert kiválóan hőszigetel nagy meleg esetén is), hóban, fagyban, vagy esőben is. Ugye, milyen jól elvan egy farkas terepszínű kutyaruha nélkül is?! De akkor mégis, miért nem dobja a sutba ez az állatorvos a témát azzal, hogy NEM KELL? Azért, mert vannak esetek, amikor igenis előnyös.

Milyen kutyáknak jó a kutyaruha?

  1. Kistestű, lakásban tartott fajták esetében
  2. Idős vagy krónikus beteg (esetleg mindkettő egyszerre) állatoknál
  3. Bőrbetegségeknél, amelyek a szőrtakaró megritkulásával és/vagy a bőr elvékonyodásával járnak
  4. Agaraknál, whippeteknél, chihuahuáknál, pinchereknél és hasonlóan vékony testalkatú, rövid szőrű fajtáknál
  5. Selyemszőrű fajtáknál (pl. máltai, havagnese)
  6. Kopasz kutyáknál
  7. Azoknál az ebeknél, ahol furminátorral kiirtottad az aljszőrzetet…

Ezeknél az állatoknál jellemző, hogy nem tudnak elég saját hőt termelni vagy fenntartani, így egy kis kabátka sokat javít a közérzetükön a séták alkalmával.

Mikor kell a kutyaruha?

Hideg ellen: Nagyjából akkor, mint a téli gumi, vagyis ha kb. 7 ºC alá csökken a kinti hőmérséklet. Ez persze csak általánosság, vannak olyan kutyák, akik már ősszel is igényelnek egy pulóvert legalább, hogy ne fázzanak.

Eső ellen: ha olyan a bundája, amelyik át tud nedvesedni, és kint szakad az eső. Ezek a nagyon puha, finom szőrzetek (ilyen pl. a havagnese-é) hamar át tudnak nedvesedni, és egy hosszabb séta alatt a nedves bunda lehűti az eb testét.

Milyen a jó kutyaruha?

Ha már…

  1. A belső, a kedvenceddel érintkező réteg legyen pamut vagy ha lehet, természetes anyag. Érzékeny bőrűeknél lehet hypoallergén (pl. bébiplüss, amiből babaruhákat is varrnak)
  2. Érjen végig a háton
  3. A hátsó lábakhoz nem feltétlenül kell rögzíthetőnek lennie (vagyis ez általában több kárt okoz, mint hasznot)
  4. Igazodjon a kutya neméhez (vagyis a kan és a szuka változatnak jó, ha különböző a szabása)
  5. Védje a törzset – hiszen ezt kell melegíteni.

Állati jó egészséget kívánok!

 dr. Demjén Zsófia

állatorvos, online állategészségőr

***

Kihagytam valamit? Kérdésed vagy hozzáfűznivalód lenne? Itt a cikk alatt vagy a Facebookon itt írd meg:

Szerző:

Dr. Demjén Zsófia

Dr. Demjén Zsófia vagyok, állatorvos, állategészségőr.